Емоційне вигоряння у студентів. 4 способи з ним впоратись

0
844 Переглядів
емоційне вигорання
Hillary-shop UA

Студенти, які їдуть навчатися за кордон – особливі люди. Вони обирають не тільки знання, а й іншу мову, нову країну, незнайомий спосіб життя. Усе це жахливо захоплююче, але викликає багато стресу, до якого треба бути готовим.

На емоційний стан студента можуть вплинути не тільки контрольні і виснажлива сесія, а й високі очікування батьків, великі вимоги від професорів і від самого себе. Усе в комплексі може призвести до вигоряння.

Термін «вигорання» ще не вивчений до кінця: вперше його ввів Герберт Фройденбергер у своїй книзі «Вигорання: висока ціна високих досягнень» у 1974 році. Однак, вже сьогодні дослідники виділяють основні симптоми, які можуть проявлятися у кожної людини індивідуально. Найчастіше люди в стані вигоряння відчувають наступне:

  • складність у концентрації уваги
  • розумова і фізична втома
  • зниження продуктивності
  • почуття депресії і відчуженості
  • відсутність мотивації

Особливо уважно до вигоряння повинні відноситься студенти, які постійно прагнуть до високих оцінок і ставлять для себе майже недосяжну планку. Але це не означає, що вигоряння не може статися і зі звичайним студентом, хто старанно вчиться і так само піддається стресу через великий обсягів інформації, нове середовище, велику конкуренцію.

Відомі випадки, коли люди, у яких відбулося вигоряння, самі не розуміли, чому раптом в один прекрасний день їм дуже складно встати з ліжка. У крайніх випадках, у пацієнтів з вигоранням виникають і фізичні прояви стресу: болі в голові і животі, шкірні висипання і екземи, напад апендициту. Такі випадки вигоряння вже носять клінічний характер і тут потрібно звернутися до лікаря.

Фізична активність

Що ж робити, якщо вигорання вже сталося? Тут відповідь дають не тільки психологи, а й нейрофізіологи. У книзі Емілії і Емілі Нагоскі «Burnout: The Secret to Solving the Stress Cycle» автори описують стрес і реакцію організму на нього, як один з найдавніших процесів, пережитих людиною.

Спочатку стрес був хижака в лісі, сьогодні – це дедлайн або критичний коментар професора. Однак організм, а зокрема мозок, не встиг еволюціонувати так швидко і не розрізняє стрес, викликаний раптовою зустріччю з левом, від стресу перед контрольним тестуванням. У зв’язку з цим реакція тіла на стрес «бий або біжи» не змінилася. Саме тому вчені рекомендують не зупиняти організм і частіше займатися фізичними активностями, тобто дати своєму тілу бігти, плавати, танцювати, бути активним протягом 20-60 хвилин.

Відносини з оточуючими

Коли ми в стресі, нам здається, що буде краще, якщо люди навколо залишать нас у спокої. Насправді це не так. Організму в стресі потрібно відчуття безпеки, а позитивний інтерактив з оточуючими, нехай навіть короткі розмови з продавцем або пасажиром в автобусі, допомагають створити це відчуття і заспокоїти мозок.

А ось з близькими людьми, друзями, і тими, кому ви довіряєте, нейрофізіологи радять побільше обійматися. Користь обіймів і поцілунків описує психолог у сфері особистих відносин Джон Готман. Обійматися слід 20 секунд – це досить довго у порівнянні зі швидкими поверхневими обіймами, і 20 секунд вистачає, щоб заспокоїти серцевий ритм, знизити тиск, дати організму зрозуміти, що він знаходиться під захистом. Відразу після обіймів, вчені зафіксували зміну «гормону стресу» кортизолу на окситоцин – «гормон щастя».

Обійматися по 20 секунд, звичайно, складно, коли, наприклад, ви далеко від свого дому, але навіть обійми з однокурсниками, які знаходяться в такому ж стресі, як і ви, можуть допомогти організму фізично заспокоїтися.

Листи подяки

Ще один ефективний спосіб боротьби з вигоранням – листи подяки. Це поширена практика серед психологів, які найчастіше рекомендують писати листи подяки собі або просто у простір: «спасибі, що у мене є дах над головою, їжа на столі, спасибі, що я знаходжусь у цій цікавій країні».

Залучення до чогось важливого

Це більш абстрактна порада, але вона дуже актуальна для студентів. Почуття власної значущості підвищується, коли ви долучаєтесь до чогось важливого: це може бути наукове досягнення, до якого ви прагнете, боротьба з глобальним потеплінням, волонтерство у притулку для собак, медитація і духовні практики. Головне, не просто захоплюватися великою красивою метою, але брати у ній безпосередню участь.

Отже, головне, що потрібно запам’ятати у боротьбі з вигоранням – не можна ігнорувати тіло і його відчуття. Фізична активність, відносини з близькими, позитивне спілкування, все це допомагає заспокоїти інстинкти, які властиві нам ще з давніх часів.

Пам’ятайте, що ви перебуваєте у захоплюючій подорожі, яка в будь-якому випадку приведе вас до корисного і важливого результату. Але, як і будь-яка подорож, навчання за кордоном – це тимчасовий процес. Не зациклюйтеся на поточних проблемах занадто довго – вас чекає ще так багато цікавого попереду!

І наостанок радимо переглянути це відео з порадами про те, як подолати емоційне вигоряння, а також як мотивувати себе та постійно розвиватися.

Всі статті – Головна.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Вкажіть важ коментар
Вкажіть ваше ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.