Як правильно зберігати продукти? Часті помилки зберігання їжі, що призводять до швидкого псування продуктів

0
161 Переглядів
Як зберігати їжу

Правильне зберігання продуктів харчування дозволяє насолоджуватись їх приємним смаком та користю. Однак помилки, навіть найпоширеніші, мають свої наслідки. Недотримання основних правил зберігання продуктів харчування може призвести не лише до додаткових фінансових витрат, а й до харчового отруєння. Щоб уникнути неприємних наслідків, достатньо дотримуватись певних рекомендацій та принципів.

Найпоширеніші помилки

Більшість людей припускаються наступних помилок зберігання продуктів, що призводять до їх швидкого псування.

Невідповідність полиць

Щоб знизити ризик перехресного забруднення, рекомендується дотримуватись певних умов зберігання продуктів на полицях холодильника. Зверху варто класти їжу, що потребує мінімального приготування, або вже готова до вживання. На нижніх полицях рекомендується розташовувати напівфабрикати та окремі інгредієнти, що піддаються подальшій тепловій обробці. Таким чином ви можете уникнути псування салатів через крапання соку з фаршу чи м’яса.

Непокриті ємності

Зберігання страв у непокритих тарілках також може призвести до швидкого псування їжі. Такий ефект можливий навіть за умови використання холодильнику. Відкриті ємності збільшують ризик перехресного забруднення. Тому варто замислитися над використанням практичних контейнерів для зберігання продуктів. 

Якщо ж ви дуже квапилися, чи були втомлені після важкого трудового дня, то можливо не мали змоги або часу перекласти продукти до контейнерів. У такому випадку варто обов’язково покрити тарілки фольгою чи поліетиленовою обгорткою.

Використання неналежних контейнерів

Для зберігання продуктів харчування найкраще підходять скляні контейнери, що герметично закриваються кришкою. На відміну від пластику, такі ємності можна помістити у мікрохвильову піч або посудомийну машину. Скляні ємності підходять не лише для зберігання, а й для транспортування продуктів харчування. У той же час пластиковий посуд не розрахований на багаторазове використання.

Почергове вживання

Терміни зберігання продуктів харчування мають важливе значення. Крім вказаних на упаковці даних, варто звернути увагу на умови та допустимий час знаходження їжі в холодильнику після порушення герметичності пакування. Тому варто розміщувати більш свіжі продукти трохи глибше на полицях. Таким чином ви будете завжди їсти раніше відкриту їжу до моменту її псування.

Правильне зберігання овочів та фруктів

Для максимального подовження термінів зберігання продуктів, варто враховувати їхні особливості. Деякі фрукти та овочі рекомендується тримати в холодильнику, а деякі поза його межами. Так, персики, нектарини, яблука, авокадо та груші слід охолоджувати. Цитрусові, цибулю та картоплю варто тримати у ящику, поза межами холодильника.

Розташування швидкопсувних продуктів у холодильнику

Більшість людей звикли класти швидкопсувні продукти харчування на двері холодильника. Однак ця зона піддається найбільшому коливанню температури, що пов’язано з постійним відкриттям дверей. Яйця та молоко рекомендується класти у найхолодніші зони, де вони будуть піддаватися постійному охолодженню та успішно зберігатися протягом максимально довгого проміжку часу.

Температурні налаштування холодильника

Ви почали помічати, що покладені до холодильника продукти харчування стають підмороженими або швидко псуються? Проблема може полягати не у розташуванні їжі на полицях, а безпосередньо у налаштуваннях приладу. Перевірте положення терморегулятора, можливо, було встановлено невідповідний режим роботи.

Всі статті – Головна.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Вкажіть важ коментар
Вкажіть ваше ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.