Чому варто любити мандарини та частіше ними ласувати?

0
176 Переглядів
За що варто полюбити мандарини
Hillary-shop UA

Мандарини – це дуже смачний плід, від якого неможливо відмовитися. Тим часом, головний символ зими славиться не тільки своїм яскравим святковим смаком, але і цілим рядом унікальних цілющих властивостей.

Мандарини – головний сезонний продукт, провісник свят й запорука хорошого настрою. Навряд чи знайдеться людина, яка не любить мандарини.

Мандарини цінуються не тільки за свій неповторний освіжаючий смак і чарівний аромат, але й за значний ряд дійсно корисних властивостей. Розповідаємо все, що важливо знати про цей дивовижний фрукт.

Види і сорти мандаринів

Незважаючи на те що всі без винятку сорти мандаринів солодкі, та й виглядають вони приблизно однаково, цей фрукт має безліч видів, які все-таки відрізняються своїми смаковими якостями.

Червоні мандарини

Найпоширеніші мандарини – абхазькі. Ми любимо їх за те, що вони легко очищаються і завжди мають солодку, соковиту м’якоть. Єдиний, але несуттєвий їхній недолік – досить-таки значна кількість кісточок.

Ще один популярний вид головного новорічного фрукта – червоні мандарини. До них відносяться клементини (результат схрещування мандарина і помаранчі), Мінеола (грушоподібний гібрид грейпфрута і мандарина), а також сорти “Храм” та “Робінсон”, які відрізняються гладкою тонкою шкіркою, насиченим помаранчевим кольором і солодкою, але костистою м’якоттю.

Жовті мандарини

Жовті мандарини – назва досить умовна, оскільки до цього виду відносяться найпопулярніші сорти “Денси” і “Мед”, які привозять до нас з Туреччини, Марокко та Ізраїлю.

Основна перевага цього виду мандаринів – невелика кількість кісточок, насичений аромат і приємний солодкий смак з грайливою кислинкою. Крім того, саме з цими сортами практично неможливо помилитися: незважаючи на те що продаються вони всюди, у 99% випадків ви купите солодкий і смачний продукт.

Як вибирати мандарини?

Правильно вибирати мандарини набагато простіше, ніж ви думаєте: просто орієнтуйтеся на свій нюх і зір. Обирайте плоди без пошкодження і плям на шкірці, ніяких вм’ятин на хорошому фрукті також бути не повинно. Занадто суха або занадто м’яка шкірка свідчить про неправильні умови транспортування і зберігання, те ж саме стосується і слідів цвілі.

Особливу увагу на зовнішній вигляд мандаринів зверніть в тому випадку, якщо ви купуєте їх розфасованими в сітку. Дуже часто в таких упаковках лежать кілька або навіть більше зіпсованих, розчавлених або вже гнилих плодів. Краще не лінуватися і набирати фрукти самостійно.

Як зберігати мандарини?

Незважаючи на те що мандарини, як і будь-який інший плід, в стиглому стані довго зберігатися не можуть, вони вважаються фруктом довгого зберігання. Головне – забезпечити їм правильні умови, щоб плоди дихали, не засихали і, навпаки, не страждали від зайвої вологості.

Ні в якому разі не залишайте мандарини в поліетиленовому пакеті – так термін їх зберігання скоротиться в кілька разів. Пам’ятайте, що мандарини на гілці живуть довше (згадайте, в якому вигляді продаються абхазькі мандарини – з листочками і часто на гілках). Оптимальне місце для зберігання мандаринів – холодильник, оскільки мандарини люблять темні і прохолодні (від 5 до 7 градусів) місця.

Як використовувати мандарини для приготування страв?

Нам дуже подобається їсти мандарини просто так, і ми забуваємо, що цей плід чудово може урізноманітнити багато страв – від популярних до ексклюзивних десертів і навіть вітамінних смузі.

Наприклад, відмінною стравою для новорічного столу стануть запечені курячі гомілки з мандаринами та спеціями.

Значення мандаринів для здоров’я

Насичений корисними речовинами продукт

Мандарини багаті різними вітамінами, серед яких цілий ряд вітамінів групи В: В1 відіграє найважливішу роль в метаболізмі білків, жирів і вуглеводів, В2 необхідний для здоров’я щитовидної залози, шкіри, нігтів і волосся, В4 позитивно впливає на нервову систему і сприяє поліпшенню пам’яті.

У м’якоті мандаринів міститься також багато калію, кальцію, фосфору і магнію. Усі ці елементи відіграють ключову роль для здоров’я нашого організму. Крім того, мандарини багаті на лютеїн і холін – органічні сполуки, які відіграють важливу роль у фізіології зору і функції печінки.

Мало калорій

Мандарини ми сприймаємо як солодкість або навіть фруктовий десерт, але насправді в 100 грамах цього продукту міститься всього лише 53 кілокалорії! Плід містить багато води, вуглеводів і корисних для травлення волокна.

Таким чином, мандарини вважаються дієтичним продуктом, здатним сприятливо впливати на обмін речовин і травлення. До речі, якщо ви хочете влаштувати собі один або кілька розвантажувальних днів після свят, мандаринова монодієта – чудовий варіант.

Користь для травлення

Ми вже згадували той факт, що мандарини сприяють нормалізації обміну речовин і прискоренню метаболізму. Крім того, вони впливають на загальний стан шлунково-кишкового тракту, сприяють зняттю запалення в жовчному міхурі і печінці, покращуючи процес переварювання жирів.

Люди, які страждають від дисбактеріозу кишечника, повинні включати мандарини до свого щоденного раціону, оскільки вони допомагають нормалізувати мікрофлору кишечника завдяки своїм фітонцидним властивостям.

Користь для серцево-судинної системи

Мандарини багаті на пектин і інші вітаміни, які позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи. Вчені неодноразово доводили, що м’якоть цих фруктів і біла сіточка, що обрамляє плоди, здатна запобігти можливості інфаркту, інсульту та інших небезпечних захворювань серця.

Дослідники виявили також і те, що мандарини запобігають утворенню холестеринових бляшок, борються зі шкідливим холестерином і покращують роботу кровотворних органів.

Натуральний антидепресант

Мандарини – надзвичайно солодкий фрукт, але боятися його не варто: цукор, який міститься в ньому, представлений у легкозасвоюваній фруктозі. Додайте ще святковий аромат – і ви отримаєте відмінний настрій.

Мандарини вважаються натуральним антидепресантом, що заряджає нас енергією і гарним настроєм, не тільки через свої смакові та ароматичні якості, але й через присутність у їхньому складі зміцнюючих та цілющих для нервової системи вітамінів.

Захист від застуди

Наостанок ми не можемо не згадати саме сезонну властивість мандаринів – підвищення захисних сил організму, зміцнення імунітету і запобігання розвитку вірусних захворювань верхніх дихальних шляхів. Мандарини допомагають нам не захворіти, по-перше, через високий вміст у своєму складі вітаміну С, і по-друге, через природні антисептики фітонциди, якими багата солодка м’якоть цього дивно корисного і смачного фрукта.

За матеріалами – InMyRoom.

Всі статті – Головна

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Вкажіть важ коментар
Вкажіть ваше ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.