Чому кальцій так важливий для здоров’я організму? У яких продуктах міститься кальцій?

0
817 Переглядів
Чому кальцій так важливий для здоров'я організму? У яких продуктах міститься кальцій
Hillary-shop UA

Кальцій (Са) – один з найбільш поширених мінералів, що містяться в організмі людини. На кальцій припадає близько 2% від загальної маси нашого тіла.

Основна частина цього мінералу (до 99%) резервується в скелеті і зубах, а решта – в крові та інших тканинах. Кальцій забезпечує правильне формування всіх кісткових тканин людини, включаючи щелепи і зуби.

Крім того, він грає вирішальну роль в інших системах вашого організму, відповідаючи за правильне функціонування нервових і м’язових тканин.

У тілі людини Са самостійно не виробляється. Тому важливо знати основні джерела цього мінералу і рекомендовані норми його споживання для підтримки свого здоров’я.

У цій статті ми розберемося, в чому полягає роль кальцію в організмі людини, і які продукти допоможуть вам поповнити запас цього мінералу.

Основні завдання Са

Кальцій – активний біоелемент, що відповідає за цілий ряд життєво важливих фізіологічних функцій в організмі людини, включаючи:

  • формування і зміцнення кісток та зубів;
  • регулювання серцевого ритму і роботи м’язів;
  • забезпечення передачі нервових імпульсів;
  • зниження рівня холестерину в крові;
  • участь у виробленні різних ферментів та гормонів.

Нестача Са може проявлятися загальною слабкістю, швидкою втомлюваністю, а також:

  • порушенням функцій нервової і серцево-судинної системи;
  • болем у м’язах, суглобах і кістках;
  • підвищенням частоти алергічних реакцій;
  • порушенням емоційного балансу.

Якщо в крові не вистачає Са для забезпечення роботи життєво важливих систем, організм буде поновлювати нестачу цього елементу, виводячи його з кісткових тканин. Це неминуче призведе до погіршення стану кісток і зубів.

Тому дефіцит Са в раціоні може призвести до розвитку остеопорозу (крихкість кісток) і до стоматологічних захворюваннях.

Особливо небезпечний брак кальцію для зубів в продуктах харчування. Зниження споживання їжі з вмістом кальцію може призвести до витончення зубної емалі, демінералізації зубів і навіть до їх втрати.

Потреба організму людини в Са

Найбільш гостро цього макроелементу потребують маленькі діти, підлітки та жінки похилого віку.

Маленьким дітям цей мінерал необхідний для забезпечення зростання кісток і формування здорових зубів. У підлітковому віці Са сприяє зміцненню скелета і зубощелепного апарату.

Усі літні люди з часом втрачають свою кісткову масу, але найбільше кальцію зі своїх кісток втрачають жінки у віці менопаузи. Щоб уповільнити цей процес, їм необхідно збільшити кількість Са в своєму раціоні.

Виходячи з цих особливостей, для різних вікових груп рекомендується відповідне дієтичне споживання кальцію в день:

  • немовлятам від 0 до 6 місяців при грудному вигодовуванні – близько 210 мг;
  • немовлятам від 0 до 6 – близько 350 мг;
  • малюкам від 7 до 12 місяців – 270 мг;
  • малюкам від 1 до 3 років – 500 мг;
  • дітям від 4 до 8 років – 700 мг;
  • дітям від 9 до 11 років – 1000 мг;
  • підліткам 12-18 років (включаючи вагітних і годуючих грудьми молодих жінок) – 1300 мг;
  • жінкам 19-50 років (включаючи вагітних і годуючих грудьми) – 1000 мг;
  • жінкам 51-70 років – 1300 мг;
  • чоловікам 19-70 років – 1000 мг;
  • дорослим понад 70 років – 1300 мг.

Для задоволення потреби в Са ви можете використовувати тваринні і рослинні продукти, а також кальцієві добавки. Набагато краще заповнювати свою потребу в кальції з харчових продуктів, ніж з добавок, так як надлишок Са може викликати інші проблеми зі здоров’ям.

Природні джерела Са

Велика кількість кальцію міститься в молочних продуктах, таких як молоко, йогурти, нежирні сорти сиру, сир і вершки, а також деякі види рослинного молока, збагаченого кальцієм (сої та рису). Гарними джерелами Са є зелені листові овочі (броколі, селера, петрушка), соя і тофу, риба, горіхи і насіння.

У 100 г таких продуктів міститься різна кількість кальцію в мг:

  • твердий сир – 600;
  • йогурт – 120;
  • молоко – 100;
  • сир – 95;
  • тофу – 320;
  • соєве молоко – 120;
  • кунжут – 1150;
  • сардина з кістками – 350;
  • селера – 240;
  • капуста – 60;
  • яйце куряче – 552;
  • курага – 170;
  • мигдаль – 254.

Вживання їжі, багатої Са, допоможе вам надовго зберегти щільність кісткової тканини і здорові зуби.

Проте з віком мінералізація зубних тканин зсередини через кровоток скорочується, тому збільшити твердість зубної емалі можна тільки за допомогою професійної ремінералізації.

Як зміцнити зуби дорослому?

Для зміцнення зубів в будь-якому віці необхідно збалансоване харчування, гігієна ротової порожнини, відмова від шкідливих звичок, регулярне відвідування стоматолога і своєчасна ремінералізація емалі.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Вкажіть важ коментар
Вкажіть ваше ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.