Як приготувати фільтр-каву вдома: прості лайфхаки для ідеального смаку

0
306 Переглядів
Як просто готувати вдома фільтр каву
Hillary-shop UA

Розбираємося в тонкощах одного з найпопулярніших способів заварювання кави (спойлер: нічого складного).

Напій під назвою «фільтр-кава» нерідко пропонують в кав’ярнях замість американо. Це велика чашка чорної кави, але приготовлена  не в еспресо машині, а за допомогою протоки гарячої води через шар меленої кави і паперовий фільтр. У нас фільтр-кава поки не користується такою популярністю, як турка, проте це нескладний і досить бюджетний (у порівнянні з ріжковими і капсульними кавоварками) спосіб заварювання. Розберемося, як приготувати смачну фільтр-каву вдома.

У чому заварити

Фільтр-кава – це не один спосіб заварювання, а безліч різних: крапельна кавоварка, пуровер, аеропресс, імерсійна воронка… Їх об’єднує принцип, що дав назву методу: використання паперового, тканинного або металевого фільтра в процесі приготування. Це дає можливість отримати чистий напій без суспензії, що нагадує міцний чай або компот.

Якщо ви збираєтеся почати готувати фільтр-каву вдома, придивіться до крапельної кавоварки. Принцип заварювання у ній простий: гаряча вода по краплині просочується через шар меленої кави. Головна перевага електричної крапельної кавоварки в тому, що в ній можна заварити відразу кілька порцій всього одним натисканням кнопки. Процес приготування автоматизований: ви підбираєте зерно, дозування і подрібнення, а решту машина робить за вас.

Як вибрати крапельну кавоварку

Крапельна кавоварка (або фільтр-кавоварка) – досить поширений пристрій: її можна купити в будь-якому магазині побутової техніки, коштує вона по-різному. При виборі моделі орієнтуйтеся на якість матеріалу, бажаний обсяг, дизайн і додаткові функції. На смак кави все це вплине не дуже сильно, проте зробить процес приготування зручнішим та приємнішим.

Усі краплинні кавоварки, незалежно від виробника і ціни, влаштовані однаково: у них є бак для води, нагрівальний елемент, відсік для меленої кави і глечик-кавник для готового напою. Вода нагрівається, у вигляді водно-парової суміші піднімається по трубці до відсіку з кавою, конденсується і просочується крізь кавовий шар. Хвилин п’ять-сім – і цілий кавник ароматного напою готовий!

Що знадобиться для приготування

  • хороша кава

Особливість фільтр-кави в тому, що цей метод найбільш повно розкриває смак кавового зерна. Вибирайте каву, обсмажену «під фільтр» – це досить світле обсмажування: в смаку розкриються ягідні, фруктові, квіткові відтінки. Зверніть увагу на свіжість зерна: найбільш ароматною кавою буде в перший місяць після обсмажування.

  • кавомолка

У меленої кави дуже короткий термін зберігання: її бажано випити буквально протягом двох-трьох днів після відкриття упаковки. Через кілька днів в її смаку вже з’являться неприємні прогірклі відтінки. Щоб отримати дійсно смачний напій, придбайте добру зернову кавомолку.

  • фільтри

Деякі моделі кавоварок оснащені нейлоновим фільтром. Він заощадить вам трохи грошей, але додасть клопоту: після кожного заварювання його необхідно промивати і сушити. Паперові фільтри – більш зручний варіант: коли кава заварюється, фільтр із змеленою кавою можна просто викинути. Фільтри для крапельних кавоварок продаються в магазинах побутової техніки та звичайних супермаркетах: вибирайте ті, що підходять за обсягом вашої кавомашини.

  • вода

98% фільтр-кави становить вода, тому так важливо, щоб вона була відповідною. У воді з-під крана можуть накопичуватися різні домішки і метали, що робить її важкою, неприємною на смак. Використовуйте фільтровану воду або купуйте бутильовану (НЕ мінеральну!) Спеціально для приготування кави.

  • ваги

Щоб завжди отримувати напій бажаної міцності, використовуйте правильну пропорцію кави і води. Рекомендуємо орієнтуватися на пропорції 6 г меленої кави на 100 мл води, це співвідношення можна змінювати, щоб отримати більш легкий або насичений напій. Для фільтр-кавоварки можна використовувати звичайні кухонні ваги з кроком в 0,5 гр.

Як заварити каву у крапельній кавоварці

Приготувати каву у крапельній кавоварці набагато простіше, ніж заварювати фільтр-каву вручну, однак і у цього методу приготування є свої тонкощі.

  1. Відміряйте бажаний обсяг води (в мірному глечику або на вагах) і залийте в бак. Майте на увазі, що кавоварка зазвичай використовує всю воду без залишку для приготування напою.
  2. Відміряйте потрібну кількість кави за вагами, виходячи із пропорції 6 г на 100 мл. Важливо! Кількість кави впливає на міцність напою. Якщо кава виходить дуже насиченою, спробуйте взяти на пів грами менше – 5,5 г на 100 мл. Якщо кава занадто легка і водяниста, додайте ще пів грама – 6,5 г на 100 мл. Експериментуйте з кількістю кави, щоб досягти ідеального результату.
  3. Мелена кава. Для фільтр-кавоварки підійде подрібнення більше середнього: на деяких кавомолках є відмітка Filter. Якщо на вашій немає подібної позначки, але є градації подрібнення, виберіть щось між середнім і великим. Важливо! Подрібнення впливає на екстракцію (витяг смаку і аромату з кавових частинок). Якщо кава вийде занадто гіркою і сухою, трохи збільште подрібнення. Якщо кава їдко-кисла, спробуйте зменшити подрібнення.
  4. Розправте паперовий фільтр і вставте його в відсік для кави. Можна змочити фільтр гарячою водою, це допоможе прибрати паперовий присмак. Для краплинної кавоварки цей крок не такий критичний, як для ручних способів приготування. Проте, якщо ви відчуваєте смак паперу в завареному напої, вам варто змочити фільтр перед приготуванням кави.
  5. Засипте мелену каву у відсік. Можна трохи струснути фільтр з кавою, щоб шар був більш рівномірним. Закрийте відсік. Натисніть на кнопку, щоб запустити процес.
  6. Коли кава завариться, вимкніть кавоварку, викиньте фільтр з меленою кавою і розлийте напій по чашках. Незважаючи на те, що у деяких кавоварок є функція підігріву кави, краще її не використовувати: якщо залишити глечик з кавою на підігріві надто довго, напій здобуде неприємний печений присмак. Якщо потрібно зберегти каву гарячою, радимо перелити її в термос.

Використовуйте смачну свіжо обсмажену каву, чисту воду, правильне подрібнення і відповідне дозування – це зробить ваш напій таким же смачним, як в улюбленій кав’ярні!

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Вкажіть важ коментар
Вкажіть ваше ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.