Вже зовсім скоро ми всі святкуватимемо Великдень! Кожна господиня намагається зробити все, щоби порадувати свою сім’ю та друзів запашними пасками та іншими святковими стравами.
Крашанки – невід’ємна частина святкового столу на Великдень. Дуже хочеться, щоб вони гарно виглядали та стали справжньою прикрасою. Крім того, важливо, щоб яйця були натуральними, і ними було приємно смакувати. Якщо ви не прихильники харчових барвників із супермаркетів, пропонуємо вам кілька способів пофарбувати яйця у рожевий, блакитний, жовтий та зелений кольори, використовуючи лише натуральні продукти. Рецепти зовсім не складні, а результат – дивовижний!
Рожеві крашанки
Для досягнення рожевого кольору візьміть буряк.
Інгредієнти:
- 4 стакани нарізаного червоного буряка;
- 2 ст. л. столового оцту;
- 1 ч. л. солі;
- 1 літр води.
Інструкція:
Всі інгредієнти змішайте та доведіть суміш до кипіння. Варіть без кришки протягом 30 хвилин. Процедіть буряк, а у гарячу рідину, що залишилась, покладіть сирі яйця. Доведіть до кипіння та варіть протягом 12 хвилин. Потім зніміть з вогню та залиште у рідині ще на 20 хвилин, періодично помішуючи, так колір стане більш насиченим.
Жовті крашанки
Жовтими крашанки стануть завдяки куркумі.
Інгредієнти:
- 4 ст. л. куркуми;
- 2 ст. л. столового оцту;
- 1 ч. л. солі;
- 1 літр води.
Інструкція:
Змішайте всі інгредієнти, доведіть до кипіння та варіть протягом 30 хвилин. Залиште рідину охолодитися, потім опустіть туди по одному варені яйця. Вони дуже швидко стануть світло-жовтими. Для досягнення більш насиченого кольору залиште їх у рідині на кілька годин або на всю ніч у холодильнику.
Зелені крашанки
Світло-зеленого кольору можна досягти завдяки шпинату.
Інгредієнти:
- 6 чашок дрібно-нарізаного шпинату;
- 1 ст. л. куркуми;
- 2 ст. л. столового оцту;
- 1 ч. л. солі;
- 1 літр води.
Інструкція:
Змішайте всі інгредієнти, доведіть їх до кипіння, проваріть 30 хвилин. Відфільтруйте шпинат. У охолоджену суміш покладіть варені яйця. Вони одразу мають стати жовто-салатового кольору, але якщо залишити їх на ніч у холодильнику, вони стануть більш насиченого зеленого кольору.
Блакитні крашанки
Блакитними пофарбовані яйця стануть завдяки червоноголовій капусті.
Інгредієнти:
- 4 стакани дрібно-нарізаного листя червоноголової капусти;
- 2 ст. л. столового оцту;
- 1 ч. л. солі;
- 1 літр води.
Інструкція:
Змішайте всі інгредієнти, варіть без кришки протягом 30 хвилин. Відберіть листя капусти. Коли рідина охолоне, покладіть туди варені яйця. Вони одразу ж стануть блакитними. Якщо залишити їх у рідині в холодильнику на всю ніч, яйця стануть насичено синіми.
Сподіваємось, ці рецепт будуть для Вас корисними! Бажаємо щасливого Великодня та смачних пасок!
Статтю підготувала Альона Кочерга
За матеріалами babble.com