Як правильно розділяти потреби та бажання? І як система 50/30/20 допомагає правильно керувати коштами?

2
3 488 Переглядів
Hillary-shop UA

Одним з найбільш складних аспектів розподілу власного бюджету є відокремлення своїх потреб від своїх бажань та примх.  Чимало хто з нас звик сприймати бажання за потреби через те, що не може уявити своє життя без чогось. Проте якщо гарно подумати, то багато наших потреб насправді є бажаннями і примхами.

Як ми сприймаємо потреби?

Дозвольте розказати вам коротку історію, яка ілюструє дуже розмиту межу між потребами та бажаннями. Це епізод із дитячого шоу “Вулиця Сезам”, в якому червоний монстр Елмо вчить дітей, як правильно зберігати гроші.

Одного разу його запитав журналіст: “Якщо Пряничний Монстр дуже голодний і дуже хоче пряників, то це його потреба чи його бажання?”

“Він хоче цього,” відповів Елмо, “але якщо ти спитаєш Монстра, то він скаже що йому це потрібно.”

Ця невигадлива ситуація описує всю суть потреб і бажань. Інколи наші бажання настільки сильні, що ми не можемо уявити нашого життя без предмету цих бажань. Ми почуваємося, як той Монстр без пряників. Пробач нас, Пряничний Монстр, але пряник є бажанням, а не потребою. І не важливо, як сильно ти його любиш.

Які бажання насправді є потребами?

Під час розрахунку бюджету свої витрати бажано розподіляти у дві категорії: потреби і бажання. Проте деякі люди мало що готові класифікувати як примху, а не реальну потребу.

Наприклад: домашній інтернет варто класифікувати як примху. Хоча більшість з нас віднесли б цю послугу до категорії потреб. Але якщо людина не працює вдома (у такому разі домашній інтернет стає робочою витратою, так само, як сплата за проїзд до офісу), скоріш за все інтернет — це просто примха. Тобто використовуючи свій домашній комп’ютер лише для того, щоби перевіряти соціальні мережі, дивитися відео на YouTube, шукати рецепти та завантажувати фото, ви сплачуєте за розвагу, без якої можна спокійно обійтись.

Теж саме стосується і кабельного телебачення або вашого iPhone, витрат на особливі засоби для волосся та інших подібних речей. Усе це є нашими примхами, а не потребами. І без усіх цих речей можна цілком нормально жити.

Спільна категорія

Звичайно, потреби та бажання не можна суворо розподілити у дві маленькі категорії. Наприклад, сказати, що відвідання продуктового магазину є обов’язковою потребою — значить спростити собі життя, через те що чек, з яким ви залишаєте крамницю, є складною комбінацією і першого, і другого. Хліб, молоко, яйця та фрукти — усе це, безперечно, відноситься до потреб. А от печиво, чіпси до пива, фруктовий сік та недешева м’ясна нарізка — це, звичайно ж, примхи. Також потрібно бачити різницю між звичайним молоком, яке має середню ціну, та супер натуральним органічним фермерським молоком з Закарпаття, яке коштує набагато дорожче. Те ж саме стосується і хліба: звичайний батон або подовий хліб — потреба, а от висівковий, з 12-ма видами злаків і додаванням меду є примхою.

Який урок можна з цього винести?

Система управління бюджетом 50/30/20 рекомендує витрачати 50 відсотків доходу на сплату рахунків за комунальні послуги, оренду житла та товари, яких ви потребуєте. 30 відсотків мають піти на сплату ваших бажань та примх, а 20 відсотків мають поповнити ваші заощадження.

Практичний метод розподілу бюджету за таким принципом дозволяє вам платити за речі, котрі є примхами, і не замислюватись над раціональністю своїх витрат.

Проте звертати увагу на те, куди ви насправді витрачаєте гроші, і які потреби втамовують ваші покупки — реальні чи уявні — означає стати більш відповідальним та обізнаним у тому, на що дійсно витрачаються ваші грошові надходження.

Вміння відрізняти потреби від примх допоможе вам зрозуміти, як ви можете контролювати свій бюджет та легше досягати бажаного. Якщо ви можете собі дозволити купувати більш дорогі або взагалі зайві речі, значить ви зможете і відмовитись від них та направити збережені гроші в інше русло — заощадження на майбутнє, або на відпустку, або на навчальну програму.

Врешті решт, розподіл бюджету — це не тільки нудні розрахунки з калькулятором та купою чеків після важкого робочого дня. Це – вміння зіставляти свої фінансові можливості зі своїми цінностями.

Статтю підготувала Аліса Селезньова

За матеріалами thebalance.com

Якщо Ви знайшли корисні поради для себе, поділіться з друзями! Можливо, їм також сподобається стаття:)

2 КОМЕНТАРІ

  1. нажаль ці поради не дуже підійдуть для України, де люди ледь дотягують до наступної зарплати або взагалі живуть майже вборг, бо як би не намагався навіть необхідні речі це оренда житла, проїзд, харчування і господарські речі це вже 80-90% зарплати витрачається

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Вкажіть важ коментар
Вкажіть ваше ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.