5 хитрощів від колишнього рекрутера, які допоможуть вдало провести переговори з приводу зарплати

0
1 659 Переглядів
Hillary-shop UA

Ви провели довгі виснажливі місяці, шукаючи роботу та відправляючи резюме. Нарешті, отримали пропозицію на омріяну посаду. Перемога, правда ж? Хвилинку, ваша робота ще не зроблена до кінця. До остаточного прийняття на роботу на вас чекає ще одне завдання – переговори з приводу зарплати.

Страх втратити довгоочікувану пропозицію та стрес, якого не уникнути під час переговорів, – поширені перепони, що дуже заважають правильно домовлятися про кращу оплату. Нещодавні дослідження продемонстрували, що більшість людей погоджуються на першу ж запропоновану заробітну плату. Ще одне дослідження показало, що жінки значно менше схильні до переговорів, ніж їхні колеги чоловіки.

“Питання грошей робить нас емоційними, але добре спланована стратегія може допомогти думати тверезо”, – говорить кар’єрний тренер Конні Танасоуліс-Керрачіо (Connie Thanasoulis-Cerrachio).

Пропонуємо вашій увазі 5 переговорних хитрощів, які піднімуть вашу цінність в очах роботодавця.

  1. Кажіть правду про те, скільки заробляли раніше

Коли працедавець питає історію ваших заробітків, не приховуйте правди. “Навіть якщо спокуса додати нуль до попередньої зарплати достатньо висока, не піддавайтесь”, – переконує тренер. Ваші слова легко перевірити, відправивши запит на попереднє місце роботи, або якщо працедавці знайомі між собою.

Натомість, ви можете зацікавити їх своїми професійними якостями під час співбесіди, що дасть вам можливість говорити про вищу зарплатню. І пам’ятайте, що можете додавати до суми вашого попереднього окладу будь-які додатково отримані бонуси.

  1. Не кваптесь

Уникайте спокуси чимшвидше зробити справу, погодившись на першу пропозицію. Ви втратите багато грошей, якщо будете поспішати. Пам’ятайте, що додатковим бонусом може бути не тільки грошова винагорода, а й соцпакет: компенсація витрат на бензин, навчання на курсах і тренінгах за рахунок компанії та багато іншого.

  1. Оперуйте об’єктивними цифрами

Презентуйте обґрунтований бізнес-кейс для зарплатні, на яку претендуєте. Для цього потрібно ознайомитись і порівняти розмір доходу для вашої посади в різних компаніях.

Підрахуйте ваші очікування, поставте нижню планку, на яку можете погодитись. Якщо працедавці не згодні на такий рівень оплати, домовтесь про перегляд окладу через 3 або 6 місяців роботи.

  1. Використовуйте правильну мову

Під час переговорів уникайте слів, що навантажені емоціями, наприклад “відчуваю”, “вартий” та навіть “заслуговую”, і не зловживайте потужними фразами, на кшталт, “я розчарований”, адже у роботодавця складеться враження, що ви його засуджуєте.

Краще ведіть розмову в позитивному руслі. Вираження захоплення та вдячності полегшать досягнення бажаного компромісу й допоможуть вам зупинитись на цифрі, яка влаштує обох.

  1. Практикуйтесь

Ця розмова навряд буде надихаючою. Навіть якщо ви з усіх сил намагаєтесь придушити емоції, переговори з приводу зарплати – це все одно достатньо нервовий процес. Найліпше, що ви можете для себе зробити, – це потренуватись із кимось, з ким вам комфортно, і хто дасть чесний фідбек.

“Тренування із людиною, яке буде говорити “ні” та “можливо”, накачає ваші переговорні мускули”, – говорить Конні. Не зупиняйтесь на одній спробі – практикуйтесь, доки не будете виглядати та почуватись впевнено.

Пам’ятайте, що, можливо, вам не завжди вдаватиметься домовитись про бажану оплату одразу ж, але зарплата – не єдине, про що можна вести переговори. Подумайте, що дійсно може зробити вас щасливим на цій посаді та поверніться до питання заробітку через кілька місяців.

Статтю підготувала Аліна Вяткіна

За матеріалами Finance.yahoo.com

Якщо Вам сподобалась стаття, поділіться нею із друзями! Їм буде приємно:)

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Вкажіть важ коментар
Вкажіть ваше ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.