Як одяг впливає на наші здібності і відчуття? 10 неочікуваних фактів.

0
2 113 Переглядів
Hillary-shop UA

Одяг, який ми обираємо, впливає на нашу поведінку, наш настрій і наші бажання. Він може зробити нас більш впевненими у собі і рішучими, розумнішими і більш щирими; може підняти настрій, змусити піти до тренажерного залу і навіть допомогти позбавитися зайвої ваги. Тож враховуйте ці фактори, коли обираєте новий офісний костюм, або одяг для тренувань.

Одяг робить вас більш впевненим у собі і впливовим

b8d7a2f6409c1dad0d15fb2fc22174a4

Згідно дослідження, опублікованого у виданні “Social Psychological and Personality Science”, краватка дійсно робить вас більш значущим і впливовими. Були проведені кілька експериментів, які досліджували когнітивні процеси і поведінку людей. Результати довели, що ті, хто вдягають краватку, почуваються більш впевнено, і тому демонструють кращу здатність контролювати ситуацію і знаходити рішення проблеми.

Одяг покращує процес мислення

3049676-poster-1280-salary-negotiation-silence

Дослідження, описане у попередньому пункті, також підтвердило, що люди, які притримуються ділового дрес-коду, мають здатність швидше мислити і приймати рішення, а також мають більше креативних ідей. Вчені стверджують, що те, як ви вдягнені, впливає на сприйняття навколишнього світу: предметів, людей і подій навколо вас. Це дозволяє подивитись на речі під іншим кутом і надихає на нові ідеї.

Одяг спонукає вас тренуватись більш завзято, а почуватись при цьому краще

HNCK1963

Дослідження, опубліковане у “Journal of Sport and Exercise Psychology”, довело, що спортсмени, які вдягнені у костюми червоного кольору, могли піднімати більшу вагу і працювали завзятіше, ніж ті, хто вдягали сині костюми. Хоча спеціальні пристрої показали, що вони докладали однакових зусиль.

Одяг може зробити вас розумнішим

Одне з досліджень у виданні “Journal of Experimental Social Psychology” доводить, що коли ви вдягнені в уніформу, яка асоціюється з інтелектом і спеціальними знаннями, наприклад, форма пілотів або лікарів, ви не тільки виглядаєте розумнішими, а й стаєте такими.  Під час експерименту частину людей вдягли у халати лікарів (хоча ніхто з них не був лікарем), а інших у повсякденний одяг. За результатами вирішення низки складних завдань “доктори” зробили набагато менше помилок. Також був проведений експеримент, в якому всім людям дали лікарські халат, при цьому половині сказали, що це халати лікарів, а іншій половині – що це робочий халат маляра. За результатами вирішення завдань знову перемогли “лікарі”. Це свідчить про те, що все залежить від того, як ми самі себе сприймаємо у тому, чи іншому одязі.

Одяг може допомогти вам краще зосередитись

Експеримент з попереднього пункту також довів, що люди, які вважали, що вони вдягнені у лікарські халати, могли краще зосереджуватись і були більш уважними достатньо довгий період часу. Вчені пояснюють це тим, що люди знають, якими уважними і зосередженими мають бути лікарі, тож ставши на кілька годин лікарями, вони підсвідомо перейняла їхні якості, боячись, що не виправдають очікувань оточуючих.

Одяг може допомогти домогтися свого

Видання “Journal of Experimental Psychology” опублікувало дослідження, що зацікавить людей, які не люблять торгуватись щодо кращої ціни, або вести перемовини щодо купівлі-продажу нерухомості, або трудового договору на роботі. Мабуть, у більшості людей такі речі викликають труднощі, тому що частіше за все важко переконати опонента і отримати кращі для себе умови. У цій нелегкій справі одяг теж грає важливу роль. Для проведення дослідження половину людей вдягли у ділові костюми, а другу половину – у свій повсякденний одяг. Під час експерименту вони мали домовитись щодо певних угод. Результати показали, що у переважній більшості люди у костюмах перевершили вдягнених у звичайний одяг. Тож ретельно підбирайте одяг, коли збираєтесь купувати машину або квартиру.

Одяг може зробити вас більш щирими

У видані “Psychological Science” був опублікований експеримент, який показав, що підробки можуть вплинути на нашу поведінку. Так учасникам дали вдягти модні окуляри від відомого світового бренду. Половині сказали, що це оригінал, а половині – що це підробка. Під час експерименту люди грали в ігри, протягом яких ті, хто думав, що вдягли копії, були більш схильні до шахрайства і були більш підозрілими до інших. Тож коли ви вдягаєте підробку, ви підсвідомо починаєте обманювати і в інших речах, а також підозрювати, що всі навколо теж нещирі.

Одяг може спонукати вас піти на тренування

Вчені з Північно-Західного університету в Іллінойсі (Northwestern Universit), завдяки численним дослідженням, довели, що спортивний одяг може вплинути на наше бажання тренуватись. Тож якщо ви хочете піти до тренажерного залу, але у вас не вистачає мотивації, просто вдягніться зранку у спортивний одяг і кросівки. Зробивши необхідні повсякденні справи, ви скоріше за все відчуєте бажання зробити пробіжку перед сном або завітати на тренування.

Одяг може підняти вам настрій

Ми вдягаємо одяг, який відображає наш настрій, або який змінює його? Вчені з Університету Квінсленда (University of Queensland) провели багато опитувань, які показали цікаві результати. Більшість людей одягаються так, як вони хочуть почуватись, а не так, як вони почуваються насправді. Тобто ми вдягаємо наш “щасливий” светр, і через це починаємо посміхатись, навіть якщо до цього сумували. Цей спосіб чудово працює, особливо, коли ми вдягаємо одяг, який асоціюється із гарними спогадами, або компліментами від оточуючих.

Одяг може допомогти у боротьбі із зайвою вагою

Коли ви вдягаєте вузькі штани, туго застібуєте свій ремінь, або вдягаєте під одяг спеціальний щільний пояс навколо талії, ваш організм отримує сигнал, коли потрібно стримати себе від вживання зайвої їжі. Цим методом часто користуються француженки, які відомі своїми привабливими формами. Тож коли ви збираєтесь на вечерю у ресторан, вдягніть щось тісне. Тоді ви знатимете, коли вже треба припинити їсти і попередите появу небажаного животика. Це дозволить вам почуватись більш впевнено і гарно провести вечір.

Статтю підготувала Альона Кочерга

За матеріалами Rd.com

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Вкажіть важ коментар
Вкажіть ваше ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.