Ризики та переваги використання криптовалюти

0
3 598 Переглядів
Hillary-shop UA

Кілька років тому мало хто вірив, що таке явище як криптовалюта має шанси на майбутнє. А більшість із нас взагалі про нього не чули. Останнім часом популярність криптовалюти набуває обертів; її починає використовувати все більша кількість світових компаній та платформ.

Як усе починалось?

Історія криптовалюти почалася з мрії Сатоші Накамото (автор або ж група авторів, які розробили протокол криптовалюти Біткойн, наразі відомі людству тільки під цим псевдонімом) зробити те, до чого ще ніхто не додумався: створити платформу, яка б дозволила перевести грошовий потік у виключно цифрову форму.  У певній мірі можна провести аналогії зі звичайним банківським рахунком. Ви у будь-який час можете використати ту кількість грошей, яка є на ньому, для оплати певних товарів чи послуг, або ж інших фінансових операцій.  В основі криптовалюти лежить той самий принцип: користувач має у своєму розпорядженні певний обсяг грошових знаків, який може використовувати на свій розсуд, однак, при цьому в операціях не бере участі жоден контролюючий орган.

За проведенням транзакцій стежать так звані «майнери», при чому майнером може стати практично будь-хто. Вони затверджують транзакції, що проводяться між власниками криптовалюти, і отримують за це винагороду у вигляді цифрових токенів.

Зацікавлення світової спільноти криптовалютою невпинно зростає

За словами Чарльза Боварда, публіциста та фінансового консультанта, що співпрацював з низкою провідних світових корпорацій, за останні кілька місяців інтерес до криптовалюти суттєво зріс.  Сам Бовард вже перевів частину своїх коштів у біткойни та ефіри, два найбільш поширених на сьогодні види цифрової валюти, і вірить у те, що за ними велике майбутнє. «Те, що її популярність росте, підтверджує статистика пошукових запитів Google Trends, а також невпинно зростаюча вартість цифрової валюти на ринку,» – зазначає він.

Зак Фрідман, засновник та гендиректор інформаційно-консультативного ресурсу makelemonade.co, в чиєму послужному списку також значиться посада фінансового директора глобальної енергетичної компанії, інвестування в хедж-фонди та інше, стверджує, що криптовалюта має низку безсумнівних переваг, однак, її перспективи передбачити неможливо. «Прибічники криптовалюти називають низку ключових козирів, а саме можливість децентралізації, анонімності, безпечності та автоматизації рахунків та операцій,» – розповідає Фрідман. «Думки інвесторів щодо її стабільності та переваг, однак, різняться. Дехто вірить, що це валюта майбутнього, інші заперечують і називають це величезною оманою.»

Переваги криптовалюти

В основі криптовалюти лежить технологія блокчейну, яка, за словами Фрідмана, має великі шанси витіснити грошовий обіг у тому вигляді, до якого ми звикли. «Технологія блокчейну – хребет цифрової валюти – має потенціал до витіснення традиційних фінансових послуг завдяки можливості зменшити вартість та складність проведення фінансових транзакцій, і при цьому збільшити їхню прозорість,» – пояснює він. «Технологія блокчейну має величезні перспективи не тільки у фінансовій сфері, але й у сфері охорони здоров’я, уряду, права, освіти, технології та інших.»

Двома найбільшими перевагами криптовалюти Бровард називає те, що її неможливо підробити, а транзакції не можуть бути оскаржені та відкликані платником. Крім того, транзакції з використанням криптовалюти є анонімними. Банківські операції побудовані за принципом стягнення: транзакція проходить ідентифікацію, і певна сума стягується з рахунку платника. Для криптовалюти, натомість, використовується принцип передачі, завдяки чому, власник цифрової валюти може передати її отримувачу без надання будь-якої супровідної інформації.

Ще однією перевагою криптовалюти є те, що вона дає можливість уникнути прив’язки до курсу валют, процентних ставок та комісії за транзакції. До того ж, операції з використанням цифрової валюти є моментальними, незалежно від фізичного розташування платника та отримувача.

Ризики, пов’язані з використанням криптовалюти

Незважаючи на її популярність та постійне зростання ціни, цифрова валюта все ж пов’язана з певним ризиком. Фрідман зазначає, що провідні інвестори, такі як Рей Даліо, засновник інвестиційної компанії Bridgewater Associates, називають Біткойн «спекулятивною бульбашкою», а Джеймі Дімон, генеральний директор банківського холдингу JPMorgan, розкритикував криптовалюту за те, що вона не забезпечується урядом жодної країни. Перед здійсненням інвестицій у криптовалюту, Фрідман радить зважити певні ризики, такі як коливання її вартості та не до кінця сформовану регуляторну політику зі сторони урядів різних країн.

«Коливання ціни криптовалюти не припиняється, – зазначає Фрідман. – Це цілком новий рубіж. Тому роздрібні інвестори мусять бути готовими до неминучих коливань її ціни, в тому числі й значних обвалів у процесі становлення ринку. Хоча останнім часом популярність криптовалюти набирає обертів, вона все ще представляє собою відносно незначну частину глобальної фінансової екосистеми. Регулятори та директивні органи продовжують спостереження за криптовалютою з метою визначити її потенційний вплив на фінансову стабільність та ризик для глобальної системи.»

Якщо криптовалюта займе істотну нішу у фінансових розрахунках в майбутньому, ми отримаємо повний контроль над власними фінансами, матимемо можливість довільно обирати отримувача переказів, сплачуючи при цьому мінімальну комісію.

З чого почати?

Якщо маєте бажання детальніше розібратись у всьому, що стосується цієї нової форми фінансових розрахунків, радимо почати з таких понять, як Біткойн (Bitcoin), Лайткойн (Litecoin), Блокчейн (Blockchain), Ефіріум (Ethereum) та ICO. Бовард також радить слідкувати за новинами на різноманітних сайтах, присвячених криптовалюті, аби залишатись в курсі поточних технологічних досягнень та подій в цій індустрії.

Завдяки своїм значним перевагам, криптовалюта має потенціал перевернути з ніг на голову звичні нам повсякденні операції, стерти географічні бар’єри у всьому, що стосується фінансів, а також заощадити користувачам немало грошей при здійсненні покупок. Однак не варто забувати й про пов’язаний з нею ризик, отож, перед тим як перетворювати свої фінанси на біткойни чи ефіри, обов’язково детально ознайомтеся з ключовими концепціями та принципом роботи криптовалюти.

Статтю підготувала Наталя Фадєєва

За матеріалами entrepreneur.com

Розкажіть про це друзям! Їм також буде цікаво.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Вкажіть важ коментар
Вкажіть ваше ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.