14 найкращих продуктів для серця

У сучасному швидкому ритмі життя важливо харчуватися корисною домашньою їжею та слідкувати за здоров’ям свого серця. Якщо їсти певні продукти, то ви можете покращити роботу серця та бути енергійним протягом дня. Ягоди та горіхи, риба та зелень – дізнайтесь, які продукти будуть корисними для вашого серця.

Кавун

Задовольнити своє бажання солоденького можна, скуштувавши скибочку кавуна. «Це низькокалорійна ягода, яка містить велику кількість клітковини та є відмінним джерелом антиоксидантів», – говорить кардіолог Сара Саман. «Кавун – неймовірне джерело лікопіну, вживання якого знижує ризик захворювання серця та виникнення раку, – каже вона, – кавун також містить цитрулін, який поліпшує здоров’я судин, а ще його рекомендують вживати людям із діабетом». Кавун містить вітаміни С і А, калій та магній.

Йогурт

Чашка йогурту не просто захищає ваше серце, каже доктор Андреа Пол. Йогурт захищає від хвороб ясен, які можуть збільшити ризик серцево-судинних захворювань. На додаток, він містить потужні антиоксиданти, вітаміни, клітковину та пробіотики, які корисні для організму. Допускається добавляти до звичайного йогурту жменю ваших улюблених фруктів чи ягід.

Помідори

Томати містять багато корисного для серця вітаміну С та, як і кавун, багаті на лікопін. «Спробуйте власноруч зробити томатний соус із консервованих або свіжих помідорів із додаванням орегано та подрібнених овочів. Ви отримаєте чудовий соус до пасти, який має потужну антиоксидантну дію», – рекомендує Кері Глассман, нью-йоркський дієтолог, ведучий кулінарного шоу. Саме вітамін С у томаті працює як антиоксидант.

Авокадо

За словами дієтолога Бріджит Суіні, у авокадо дуже багато корисних мононенасичених жирів, калію та мінералів, які нормалізують кров’яний тиск. «Воно також є чудовим джерелом вітаміну С, клітковини та каротиноїдів, – каже вона, – каротиноїди зменшують ризик нездужання на серцево-судинні захворювання». На додаток, авокадо допомагає організму краще засвоювати інші антиоксиданти, які містяться у шпинаті чи моркві, наприклад.

Ягоди

Наповнені антиоксидантами ягоди є чудовим десертом, який корисний для серця. Вони підвищують рівень корисного та знижують рівень шкідливого холестерину в крові, тим самим знижуючи кров’яний тиск. Крім того, у ягодах мало калорій та немає жиру, вживати їх можна у будь-якому вигляді: замороженими, свіжими, сушеними чи вареними, вони містять поживні речовини та допомагають схуднути. Багато лікарів називають ягоди маленькими бійцями з раком та рекомендують вживати їх щодня. На додаток, ягоди містять поліфенол – елемент, який збільшує рівень оксиду азоту, що в свою чергу зменшує тиск у кровоносних сосудах.

Зелень

Зелень є низькокалорійним, але поживним продуктом, який містить вітаміни К, А і С, а також фолієву кислоту, марганець, кальцій та клітковину. Ці поживні речовини допомагають у процесі згортання крові, запобігають затвердінню артерій і навіть можуть зробити кістки сильнішими. «Зелень допомагає нейтралізувати жовчну кислоту у кишковому тракті, знижуючи при цьому рівень холестерину в крові, – каже Рея Фрей, консультант зі здорового харчування, –  маючи протизапальні властивості, зелень також покращує роботу серця і судин».

Боби

Вживання половини склянки бобів на день дозволить підтримувати роботу серця в оптимальній формі, впевнений грузинський дієтолог Кіт Кантор. Розчинні волокна, що містяться у бобах, зв’язуються з холестерином та виводять його з організму, запобігаючи накопиченню в крові. Додайте чорну, темно-синю або білу квасолю до свого раціону, і ви отримаєте потужну дозу фолієвої кислоти, магнію, кальцію, омега-3 кислот та комплексу вітамінів В-серії – всі необхідні елементи для здорової роботи серця.

Волоський горіх

Дуже зручна їжа для швидкого перекусу, волоський горіх, покращить роботу серця за допомогою омега-3 жирів та антиоксидантів. «Лише жменька горіхів на день може поліпшити функцію кровоносних судин у людей з діабетом, а також запобігти ризику виникнення серцево-судинних захворювань», – говорить Бріджит Суінні, дієтолог та автор книги про здорове харчування. Суінні також вказує, що вживання горіхів зменшує рівень холестерину в крові.

Кіноа

Це перуанське псевдо-зерно (насправді це насіння) є справжньою знахідкою, впевнений кардіолог Саман. У кіноа неймовірна кількість рослинного білка, який краще впливає на роботу серця, нирок та артеріальний тиск, ніж білок, який міститься у червоному м’ясі. Крім того, у кіноа майже у два рази більше клітковини, у порівнянні з іншими зерновими. Це насіння містить багато антиоксидантів та мононенасичених жирів – стільки ж, скільки в оливковій олії та авокадо, а також воно є джерелом клітковини та не містить глютену. Кіноа легко готувати, це дуже універсальний та смачний гарнір.

Лосось

Лосось допоможе вам підтримувати серце та судини в гарному стані. Дослідження показують, що ті, хто споживають червону рибу щотижня, мають майже на 30 відсотків нижчий ризик розвитку ішемічної хвороби серця. «Риба, що водиться у холодній воді, така як лосось, містить омега-3 жири та низьку кількість шкідливих ліпідів, – каже дієтолог Кантор, – омега-3 також знижує кров’яний тиск та запобігає виникненню нерегулярного серцевого ритму». Подавайте лосось разом із зеленю, і ви отримаєте смачну та корисну для серця страву.

Мигдаль

Мигдаль – це теж гарний продукт, який допомагає у роботі серця. За словами лікарів, тільки жменька мигдалю на день здатна знизити рівень холестерину в крові.  Мигдаль також містить вітамін Е, клітковину та білок – всі елементи, необхідні для нормальної роботи серця. Окрім того, щоби легко їсти смажений мигдаль, можна додавати його у хлібобулочні вироби.

Горох

Горох можна використовувати у якості гарніру або додавати до салатів. Він є низькокалорійним продуктом з яскраво вираженим смаком, який додасть пікантності будь-якій страві. В одній чашці гороху лише 100 калорій та велика кількість мікроелементів, клітковини та білка, а значить горох ідеально підійде тим, хто слідкує за власною вагою. Рекомендуємо спробувати приготувати горох на пару та скуштувати його разом з омлетом.

Вівсянка

Цільнозернова вівсянка допоможе контролювати власну вагу, а отже буде запобігати виникненню серцево-судинних хвороб, адже багато з них з’являються саме через ожиріння. Варто кожен ранок починати з вівсянки. Також лікарі рекомендують, щоби половина зернових у вашому раціоні була представлена цільнозерновими злаками.

Мускусна диня

Диня містить велику кількість вітаміну С, а дієтологи дозволяють смакувати нею протягом усієї доби. Дослідження вчених показали, що, чим більше вітаміну С ми споживаємо, тим нижче ризик розвитку ішемічної хвороби серця, тому що він є антиоксидантом, який захищає клітини від ушкодження вільними радикалами. Ця солодка диня також містить вітаміни А,В,К, калій, фолієву кислоту та магній.

Статтю підготувала Ксенія Фіфіна

За матеріалами Livestrong.com

Сподіваємось, що Вам сподобалась стаття! Якщо Ви полюбляєте якісь із цих корисних продуктів, поділіться своїми секретами їхнього приготування у коментарях 🙂

Вам також має сподобатись...

Для нас важлива Ваша думка!