8 способів надихнутися на нові ідеї

0
1 803 Переглядів
Hillary-shop UA

Якщо ваша робота потребує творчих здібностей, ви напевно стикалися з проблемою відсутності натхнення та бажання створювати щось нове. Іноді внутрішні негаразди, стривоженість, стрес та багато інших речей призводять до того, що ми просто не маємо сили творити. То як же подолати ці труднощі і настроїти себе на потрібний лад? Пропонуємо кілька ефективних способів завжди підтримувати свій творчий потенціал та генерувати нові ідеї.

Візьміть паузу у вирішенні завдання

Візьміть паузу

Один з університетів Сіднею проводив цікаве дослідження. Воно показало, що люди, які працювали над завданням, а іноді відволікались на вирішення незв’язаної з ним задачі, отримували більш якісні результати. Для згадуваного експерименту учасників поділили на 3 групи. Кожній давалось завдання – за 4 хвилини придумати максимальну кількість способів використання папірців. Перша група безперервно працювала над завданням. Другу групу перервали через 2 хвилини, щоб дати подібне завдання (підібрати синоніми до кожного слова зі списку), а потім попросили повернутися до виконання основної задачі. Третя група була перервана для того, щоб працювати над завданням, ніяк не пов’язаним з основним, щоб через 2 хвилини знову до нього повернутись. Незважаючи на те, що всім дали однакову кількість часу, 3 група впоралась з завданням найуспішніше.

Тож приступайте до конкретної справи, маючи достатньо часу, щоб в певний момент відкласти її в сторону, а потім повернутися з ясною головою. Цей спосіб часто використовують люди творчих професій.

Спробуйте гру для мозку

Тримайте мозок у стадії активності, роблячи ці вправи у вільний час. Радимо вам спробувати гру в асоціацію, коли ви створюєте рядок слів, кожне з яких пов’язане з попереднім. Почати можна з будь-якого слова. Наприклад, слово «пряник» – його можна асоціювати з іншими солодощами, а можна вибрати слово «батіг», що відсилає до всім відомої фрази «батогом  і пряником».

Вправа зі стікерами

Робіть спеціальні вправи

Такий прийом працює, коли вам потрібно зробити якесь дуже важливе завдання – наприклад, придумати назву або вирішити, як почати доповідь. Пропонуємо подивитися на ідеї під новим кутом і у прямому сенсі слова стрепенутися. Візьміть пачку стікерів і на кожному запишіть по одному слову, що асоціюється з вашим завданням. Це можуть бути окремі слова для назви або слогану, окремі фрази для вашої доповіді та інше. Складіть папірці у глибоку миску та змішайте їх. Витягніть їх по одному, або групою, по три. Можливо, вийде вдала комбінація слів чи фраз, а можливо, якісь нові ідеї прийдуть вам на думку завдяки саме цій вправі.

Горнятко кави з другом

Спілкуйтесь з новими людьми

Якщо кожен день ви спілкуєтесь з тим самим колом людей, це обмежує вас. У вас немає доступу до нових думок та ідей, до іншого світосприйняття. Запросіть вашого колишнього колегу, старого приятеля або однокласника на каву – ви ніколи не знаєте, може його точка зору надихне вас на нові ідеї та звершення.

Зміна розкладу

Якщо завжди працюєте у будні дні з дев’яти до шостої, спробуйте це змінити (звісно ж, якщо бос вам дозволить). Інший розклад може покращити ваш настрій, можливо, навіть дозволить познайомитися з новими людьми. Рекомендуємо графік з 7-30 до 4 – впевнені, ви раніше не могли уявити, що можна так рано приходити на роботу. Або можна приділити один час робочим моментам ввечері, за чашкою кави. Адже не у всіх ідеї приходять у голову в один і той-же час. Варто експериментувати і вияснити, що краще працює саме для вас. Одне нещодавнє дослідження показало, що учасники на 20 відсотків краще вирішують питання, які здається неможливо розв’язати, коли вони хочуть спати або тільки прокинулись. Так звані «сови» – люди, що пізно лягають спати – краще вирішують складні проблеми вранці, а «жайворонкам» це легше вдається вночі.

Змінюйте свою повсякденну діяльність

Змінюйте свій повсякденний режим

Зміна заведеного порядку змушує вас відмовитись від стандартного сценарію,що диктує наше повсякденне життя. Відправляйтесь у подорож на вихідних, відкривайте для себе нові місця, начніть читати дитячу книжку або призначте робочу зустріч за межами офісу. Надаючи своєму мозку більше нової інформації, ви готуєте матеріал для нових ідей.

Ці поради дуже прості і ми сподіваємось, що вони допоможуть вам працювати ефективніше.

Статтю підготувала Ксенія Фіфіна

За матеріалами Rd.com

Якщо Вам сподобалася стаття, поділіться нею із друзями! Їм буде приємно:)

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Вкажіть важ коментар
Вкажіть ваше ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.