Що являє собою безглютенова дієта: головні тези. Плюс простий рецепт класичного пирога без глютену

Безглютенова дієта

Для тих із нас, хто страждає на непереносимість глютену, безглютенове харчування – це не забаганка, а медична необхідність. Якщо лікарі прописують таку дієту, потрібно навчитися заміняти всі продукти нашого раціону, які містять навіть незначну його кількість. Раптово ми усвідомили, наскільки масштабним є використання глютену в продуктах, які ми вживаємо щодня!

  • Злакові, борошно, крохмаль, пшениця, жито та ячмінь – це все заборонені продукти у безглютеновій дієті. Ті, хто готують страви без глютену, мають досконало вивчити списки безпечних інгредієнтів – безглютенові злакові, борошно, крохмаль і так далі.
  • Вам потрібно правильно визначати, у яких продуктах може міститися глютен. Крім того, безліч готових до вживання продуктів також його містять, починаючи з консервованих продуктів, закінчуючи соєвим соусом. Так, навіть соєвий соус! Перевіряти склад абсолютно всіх продуктів має стати звичним для того, хто готує безглютенову їжу.
  • Сфокусуйтесь на приготуванні з натуральних продуктів, наприклад, необроблених фруктів, овочів, яєць, м’яса, риби, птиці, щоб процес куховарства став легшим та здоровішим.
  • Жодна безглютенова мука не може дати таку еластичність та насиченість киснем, як звичайне борошно. Така їжа, особливо безглютенова випічка, використовує поєднання різних сортів борошна і крохмалю, щоб створити ілюзію наявності глютену. Використовуйте вже готові суміші борошна та замінники, щоб ваші страви, зокрема випічка, ставали смачнішими.
  • Безглютенова кулінарія використовує техніки для випікання хлібу відмінні від тих, що містять глютен, наприклад, інакше замішується тісто. Замість замішування тіста та формування хлібин, для безглютенового хлібу готується рідке тісто та заливається в спеціальні пательні. Ця техніка дозволяє виготовляти такий хліб швидше, але сумніваємось, що легше, ніж звичайний.

Звісно ж, обравши безглютенове харчування, вам потрібно буде ретельніше підбирати продукти і страви та прикладати більше зусиль, щоб їжа була смачною, але користь для організму переважає ці незручності.

Насправді, існує безліч корисних та смачних рецептів без використання глютену, у тому числі і випічка.

Пропонуємо вам простий рецепт класичного ніжного та пухкого безглютенового пирога.

Безглютеновий пиріг

Інгредієнти, які вам знадобляться:

  • 200 грамів вершкового масла кімнатної температури;
  • 200 грамів цукру;
  • 5 великих курячих яєць;
  • 2 ч.л. ванільного екстракту;
  • 200 грамів спеціальної пекарської суміші для безглютенової випічки (її можна купити у будь-якому великому супермаркеті). Перевірте наявність у ній ксантанової смоли або натурального цукру, отриманого із зернових культур (xanthan gum). Якщо її немає, потрібно додатково додати до пирога ½ ч.л. цього інгредієнту;
  • 1 ч.л. солі.

Приготування:

  • Форму для випікання застеліть пергаментом і гарно промажте вершковим маслом. Розігрійте духовку до 160С.
  • У глибокій ємності збийте вершкове масло на середній швидкості міксеру до пухкого стану. Додайте цукор, ванільний екстракт і яйця, вбиваючи їх по одному, і продовжуючи збивати на низькій швидкості. Далі на високий швидкості збийте всю масу до повітряного і легкого стану.
  • В окремій ємності змішайте муку, ксантанову смолу (якщо необхідно) і сіль. Поступово додавайте суху суміш до вологої і продовжуйте збивати. Ви маєте отримати густу, але м’яку масу, яку легко вийняти з миски.
  • Обережно перемістіть тісто у форму для випічки і вирівняйте поверхню силіконовою лопаткою. Випікайте пиріг до готовності (близько 50 хвилин). Можете один раз повернути форму з тістом, щоб вийшла рівномірна рум’яна поверхня.

Сподіваємось, що наш рецепт прийдеться вам до вподоби! Такий пиріг чудово смакує із кавою або чаєм.

Статтю підготувала Альона Кочерга

За матеріалами About.com

Вам також має сподобатись...

Для нас важлива Ваша думка!